Category Archives: Automotif

Kenapa Ada Lubang Pada Bumper Belakang?

Salam semua,

Sejak kebelakangan ini aku selalu terserempak dengan kereta yang berlubang pada bahagian bumper belakang.
Kebanyakannya adalah kereta Honda Civic dan tidak kurang juga kereta Proton Wira. Aku terfikir jugak kenapa diorang buat lubang pada bumper tu? Adakah ini trend? Bukan ke perbuatan itu telah mencacatkan fizikal sebuah kereta? Sayang sekali kan bumper itu ditebuk buat lubang dan menampakkan bahagian dalam di sebalik bumber belakang. Pasti ada jawapan yang logik dan berteknikal di sebalik lubang yang dibuat itu. Continue reading

(12957)

Kepentingan Cermin Blind Spot

Rasanya tentu kalian pernah tengok cermin kecil yang orang tampal pada cermin sisi kereta (side mirror). Cermin ni dipanggil cermin blind spot. Di sini, ingin sekali aku kongsikan tentang betapa pentingnya cermin blind spot ini. Mungkin sudah ramai yang pasang pada cermin sisi kenderaan masing-masing dan ramai juga yang belum memasangnya. Berkemungkinan ramai yang tidak mengetahuinya atau buat-buat tak tahu dan tak nak membazirkan duit membeli cermin itu. Continue reading

(6634)

DIY Smoked Head Lamp

As Salam semua,

Sebenarnya dah lama aku buat projek DIY ni pada jalopy bernadi 4G18P ku. Kalau tak silap aku pada tahun 2008 selepas 3 tahun aku beli jalopy ni. Tapi baru sekarang aku berkerajinan untuk menjadikannya sebagai satu entry kat blog picisan ni. Sebelum ini aku pernah post kat salah satu forum kelab kereta termasyur di tanahir. Walaupun projek ini tidak sehebat PROJEK yang sedang dilakukan oleh rakan blogger INI, namun bagi aku ianya amat memuaskan hati aku. Continue reading

(18518)

Fuel Pump Buat Hal

Sungguh tak ku duga, hari ini dompetku yang sememangnya dah kempis akan semakin kempis dan nipis. Ini semua gara-gara jalopy 4G18P aku buat hal. Begini ceritanya…

Petang tadi selepas balik dari kerja,sebelum sampai rumah singgah kejap kat kedai runcit. Selepas membuat baik punya side parking, belum sempat aku matikan enjin tiba-tiba enjin dah mati dengan sendirinya. Aiii…apasal enjin mati ni? Nak kata aku terlepas tekan clutch sebelum free gear tak pulak. Kalau tak buat malu jer…hehehe. Aku pun try hidupkan enjin. Sekali try tak hidup. Try lagi berkali-kali, pun tak berjaya juga. Aku pun mula mencongak sejenak, bateri baru je tukar 5 bulan lepas. Takkan dah ‘kong’ kot? Tanda-tanda nak ‘kong’ pun belum ada lagi. Tengok meter minyak, masih ada satu takuk sebab aku baru je isi RM20 tadi. Continue reading

(13549)