Tag Archives: 4G18P

DIY Pasang Tail Lamp

Sudah agak lama juga aku tak buat artikel pasal DIY ni. Last sekali adalah artikel DIY Smoked Head Lamp. Hits jugak artikel aku tu…hehe. Kaki modified kereta memang suka benda-benda macam tu. Antara rajin dan malas je. Aku dulu memang rajin dan suka sangat buat kerja-kerja DIY ni. Sekarang ni je tahap kerajinan semakin berkurangan. Padahal harga barang semuanya naik. Secara automatisnya upah atau servis pun pasti naik juga.

OK lah…tak nak merapu panjang. Artikel kali ni aku nak kongsi pasal DIY yang simple giler iaitu DIY pasang tail lamp. Aku punya tail lamp yang sebelah kanan dah pecah sikit sebab tercium dengan ekor lori 1 tan semasa reverse untuk keluar dari petak parking.

Broken Original Tail Lamp

Tail Lamp dah pecah sikit

Continue reading

(6579)

Fuel Pump Buat Hal

Sungguh tak ku duga, hari ini dompetku yang sememangnya dah kempis akan semakin kempis dan nipis. Ini semua gara-gara jalopy 4G18P aku buat hal. Begini ceritanya…

Petang tadi selepas balik dari kerja,sebelum sampai rumah singgah kejap kat kedai runcit. Selepas membuat baik punya side parking, belum sempat aku matikan enjin tiba-tiba enjin dah mati dengan sendirinya. Aiii…apasal enjin mati ni? Nak kata aku terlepas tekan clutch sebelum free gear tak pulak. Kalau tak buat malu jer…hehehe. Aku pun try hidupkan enjin. Sekali try tak hidup. Try lagi berkali-kali, pun tak berjaya juga. Aku pun mula mencongak sejenak, bateri baru je tukar 5 bulan lepas. Takkan dah ‘kong’ kot? Tanda-tanda nak ‘kong’ pun belum ada lagi. Tengok meter minyak, masih ada satu takuk sebab aku baru je isi RM20 tadi. Continue reading

(13446)