Khasiat Pokok Susu Kambing

Hari ini saya mendapat satu info tentang khasiat sejenis tumbuhan herba yang dikenali sebagai pokok Susu Kambing. Kebetulan semasa hendak keluar makan tengahari, terserempak dengan pakcik tukang kebun tengah mencabut sejenis pokok kat tempat saya parking kereta.
Oleh kerana ingin tahu, saya bertanyalah dengan dia apa nama pokok yang dia cabut tu dan untuk buat apa?
Katanya nama pokok ni ‘Susu Kambing’.Pertama kali saya dengar nama pokok ini. Sebelum ni memang pernah tengok pokok ni sebab ianya tunbuh seperti rumput-rumput dan pokok-pokok herba yang lain.Tapi tak tahu pulak pokok ni ada kegunaanya.MasyaAllah…
Pakcik tu bagi tahu saya, khasiat pokok ni adalah boleh melegakan lenguh-lenguh sendi dan sakit urat dalam badan.
Cara penyediaannya:
Pokok Susu Kambing yang dah dicabut itu dijemur dahulu sehingga kering sebab batang pokok tu mempunyai getah yang berwarna putih.
Seterusnya rebus pokok tu. 
Kemudian air rebusan tu diminum.
Oleh kerana masa yang terhad, saya tak sempat nak berborak panjang dengan pakcik tu. InsyaAllah,jika berkesempatan saya akan berbual lagi dengan dia untuk mendapatkan lagi info tentang pokok susu kambing ni. Nanti saya akan update lagi info ini di dalam post seterusnya.

(7778)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge