Piala Suzuki AFF: Malaysia Raja Asia Tenggara

Sumber foto:Metro

Jakarta,29 Disember 2010:Malam tadi telah menjadi satu sejarah buat Malaysia dalam arena bola sepak setelah menjuarai Piala Suzuki AFF edisi kelapan buat julung kalinya.Malaysia Berjaya menumpaskan Indonesia dengan agregat 4-2. Di dalam perlawanan akhir pertama di Stadium Nasional Bukit Jalil, Malaysia menundukkan Indonesia 3-0. Walaupun tewas 2-1 dalam perlawanan akhir kedua di Stadium Gelora Bung Karno, gelaran ‘Juara’ tetap menjadi milik Malaysia. Biarpun dihujani bermacam-macam tohmahan dan kritikan dari pelbagai pihak,namun pemain Malaysia tetap utuh membawa nama Malaysia ke persada Asia Tenggara.

Kebangkitan dan kemenangan Malaysia di dalam Piala Suzuki AFF ini telah mencetus satu fenomena baru di dalam bidang sukan di Malaysia khususnya sukan bola sebak. Semoga kemenangan ini akan menjadi revolusi buat arena bola sepak di tanahair.

Semangat kesukanan demi Negara harus dipasak ke dalam setiap pemain agar kecemerlangan seperti ini dapat dikekalkan dan diteruskan di dalam setiap perlawanan tidak kira apa jua kejohanan.

Akhir kata, sejuta tahniah buat pemain-pemain bola sepak negara,jurulatih dan mereka yang terlibat di dalam kejohanan ini sehingga Berjaya mengharumkan nama Negara di rantau ini.

Malaysia…you are standing in the eyes of the world!

(380)

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *