Category Archives: Petua

Khasiat Pucuk Kacang Botol

Kacang botol buat ulam ketika makan nasi memang best kan? Cicah dengan sambal belacan ataupun juga dengan budu. Tapi ramai yang tak tahu bahawa pucuk kacang botol juga banyak khasiat dan kegunaannya dalam perubatan.

Pokok kacang botol adalah sejenis tumbuhan sayuran yang tumbuh secara memanjat. Tak susahpun nak tanam pokok kacang botol ni. Ambil je biji benih dan timbus dalam tanah. Rajin-rajinlah siram dengan air. Memang mudah tumbuh dan membesar pokok kacang botol ni.

Pucuk kacang botol

Pokok Kacang Botol

Continue reading

(4897)

Aku, Basikal dan Daun Kapal Terbang

Fikiran ku buntu dek ketandusan mencari idea, entri apakah yang hendak dikongsikan di MY dot com pada hari ini? Kekadang ilham untuk menulis blog ini datangnya secara spontan. Ianya memang tidak boleh dipaksa-paksa sangat. Jika tidak memang boleh migraine kepala otak ni. Jadi andai kata idea atau pun ilham itu tiba-tiba datang, cepat-cepatlah buat catatan atau pun rekod pada mana-mana buku nota atau pun diari. Malah sekarang ni semuanya serba canggih. Ada smartphone, tablet, PDA dan seangkatan dengannya memudahkan untuk buat catatan. Jika berkesempatan untuk terus menaip di blog lagi bagus. Boleh terus publish entri itu. Tak pun paling tidak boleh simpan dulu sebagai draft untuk entri blog. Continue reading

(4507)

Bunga Raya a.k.a Hibiscus Bukan Sekadar Bunga

Bunga Raya yang sedang kembang mekar tanpa wangi

Hari ini terlintas di kepala untuk menyentuh serba-sedikit tentang Bunga Raya. Apakah keistimewaan bunga raya ini? Aku pasti semua orang sedia maklum yang bunga raya adalah bunga kebangsaan negara kita Malaysia. Kenapa agaknya tidak dipilih bunga-bunga yang lain sebagai bunga kebangsaan? Sedangkan banyak lagi bunga yang lebih cantik dan berbau harum seperti bunga mawar, bunga melur, bunga kenanga dan sebagainya. Bunga raya langsung tidak mempunyai bau. Bunga tahi ayam pun ada bau :-).

Pada pengamatan aku, bunga raya bukanlah bunga yang popular pun. Sememangnya langsung tak tersenarai di dalam nama-nama jambangan bunga untuk dihadiahkan kepada awek ataupun isteri. Halaman rumah aku pun tidak ditanam pokok bunga raya ini. Nasib baik jiran di depan rumah aku yang berketurunan India ada menanam pokok bunga raya. Bolehlah aku tumpang ambil gambar bunga raya untuk aku masukkan dalam entri ini. Continue reading

(3875)

Rahsia Kelahiran Anak Kembar

Puteri Kembarku ketika berusia 2 tahun 2 bulan

Anak. Semua pasangan yang berkahwin sudah pastinya ingin memiliki zuriat dari keturunan sendiri. Anak adalah anugerah dari Allah S.W.T yang wajib kita pelihara,didik,jaga,bimbing dan sewaktu denganya. Namun begitu ada juga pasangan yang berkahwin tidak dikurniakan anak oleh Allah S.W.T. Ini adalah yang kita katakan rezeki dari Allah S.W.T. Kita mampu merancang dan berusaha, tetapi ketetapan dan ketentuan adalah dari Allah S.W.T. Continue reading

(2478)

Khasiat Pokok Susu Kambing

Hari ini saya mendapat satu info tentang khasiat sejenis tumbuhan herba yang dikenali sebagai pokok Susu Kambing. Kebetulan semasa hendak keluar makan tengahari, terserempak dengan pakcik tukang kebun tengah mencabut sejenis pokok kat tempat saya parking kereta.
Oleh kerana ingin tahu, saya bertanyalah dengan dia apa nama pokok yang dia cabut tu dan untuk buat apa?
Katanya nama pokok ni ‘Susu Kambing’.Pertama kali saya dengar nama pokok ini. Sebelum ni memang pernah tengok pokok ni sebab ianya tunbuh seperti rumput-rumput dan pokok-pokok herba yang lain.Tapi tak tahu pulak pokok ni ada kegunaanya.MasyaAllah…
Pakcik tu bagi tahu saya, khasiat pokok ni adalah boleh melegakan lenguh-lenguh sendi dan sakit urat dalam badan.
Cara penyediaannya:
Pokok Susu Kambing yang dah dicabut itu dijemur dahulu sehingga kering sebab batang pokok tu mempunyai getah yang berwarna putih.
Seterusnya rebus pokok tu. 
Kemudian air rebusan tu diminum.
Oleh kerana masa yang terhad, saya tak sempat nak berborak panjang dengan pakcik tu. InsyaAllah,jika berkesempatan saya akan berbual lagi dengan dia untuk mendapatkan lagi info tentang pokok susu kambing ni. Nanti saya akan update lagi info ini di dalam post seterusnya.

(7780)