Uniknya Duit Syiling 50 Sen Terbelah

Antara koleksi duit syiling 50 sen aku

Entah kenapa ya aku sendiri pun tak pasti kenapa aku masih menyimpan duit syiling 50 sen terbelah ini. Semasa aku kecil dulu, duit syiling ini biasa-biasa saja dan mudah diperolehi. Tetapi pada masa kini, jika terjumpa duit syiling ini pasti akan menjadi sesuatu yang agak pelik tetapi benar. Mana tidaknya, duit syiling sebegini sudah boleh dikategorikan sebagai unik dan memang susah sekali untuk diperolehi.

Kenapa ianya unik? Salah satu sebabnya ialah pada bahagian tepi syiling ini mempunyai ‘longkang’ dan dek kerana itulah ianya dikenali sebagai syiling 50 sen terbelah. Design seperti ini memang tidak ada pada duit syiling yang lain. Koleksi yang aku ada sekarang adalah daripada tahun 1967 dan 1968. Bayangkan usianya sudah pun mencapai 44 dan 45 tahun. Jauh lebih tua dari aku. Aku belum lahir lagi duit itu sudah ada.

Aku bukanlah penggemar duit-duit lama yang begitu fanatik mengumpul duit-duit lama sebagai koleksi peribadi sehinggakan sanggup membelinya dengan harga beribu-ribu rupiah ringgit. Sebab aku cuma ada duit syiling 50 sen ni sahaja dalam koleksi aku di samping duit RM1 yang lama dan satu-satunya duit RM2 pernah dikeluarkan oleh Bank Negara Malysia.

Aku try cari kat Mudah.my duit syiling 50 sen ni, saja je nak tahu jika ada orang yang ingin menjual kat laman web itu. Dan inilah yang aku temui:

Ada orang yang hendak menjual syiling itu pada harga RM3500. Dan ada juga yang meletakkan harga RM1650 untuk sekeping syiling 50 sen itu. Sungguh tinggi nilai harga syiling 50 sen terbelah tu ya. Dan aku percaya pasti ada orang yang sanggup untuk membelinya pada harga itu. Mungkin juga dengan harga yang lebih tinggi jika ada permintaan. Siapa tahu kan? Tapi lebih baik tanya dulu pada orang yang ingin membelinya itu apakah tujuan utama dia ingin membeli syiling itu. Bimbang kalau-kalau ada yang bertujuan tak elok seperti untuk memuja, buat tangkal dan sebagainya. Secara tidak langsung nanti kita juga bersubahat dalam amalan-amalan khurafat dan sebagainya.

Jadi, jika anda mempunyai duit syiling seperti ini, boleh lah cuba iklankan untuk menjualnya. Mana tahu ada rezeki anda lebih-lebih lagi untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri yang bakal menjelma tidak lama lagi.

MY said: Aku pun teringin juga nak menjual syiling 50 sen terbelah ini jika ada yang sudi nak membelinya lah… 🙂

(21942)

67 thoughts on “Uniknya Duit Syiling 50 Sen Terbelah

    1. Mery

      admin / 1) boleh .jual pada orang perseorangan yang benarimt atau pada publicgold melalui produk silver mereka. Contoh seperti apa yang saya buat sekarang.2) silver mudah teroksida menyebabkan kusam ( terutama 999.99 ). Lebih baik diletakkan didalam bekas yang kedap udara3) saya rekomen JIKA memang ada duit berlebihan. Jika tujuan pelaburan, beli komoditi seperti emas dan silver ini jika duit BERLEBIHAN Kalau x, hold dulu. Gunakan duit tersebut untuk lain2 tujuan yang lebih bagus.sama-sama

      Reply
      1. Tatio

        sy ada syiling 10 sen thn 1967 dan 1968syiling 20 sen 1976 utk dijaul.sy juga nak jual duit kertas RM50 no siri NM3989878.Kalau duit kertas negara luar ade ke yg nak beli?duit kertas indonesia 5 ribu rupiah tahun 1992 no siriPTM141998, duit kertas india 10 rupee no siri 4JK 798746depan gambar mahatma gandhi belakang gmbr tiga jns haiwansesiapa pembeli yg berminat boleh call or msj0177536330.TQ.

        Reply
    1. Jully

      Wang MALAYSIA (saya ada 1971 RM 5 TUNKU ABDULRAMAN RUTERA AL-HAJ)(50 sen,20 sen,1 sen,,,1971)(50 sen,20 sen1 sen,,,1976)(RM 1 ulang tahun ke 25 kumpulan wang snmaaipn pekerja,,1977)(RM 1 NINTH SOUTHEAST ASIA GAME,,1948)(COMMISSIONERS OF GURRENCY MALAYA)Wang BRUNEI(SULTAN OMAR ALI SAIFUDDIN III,,berparit,50 sen,20 sen,10 sen,5 sen,tahun 1967) (SULTAN HASSANAL BOLKIAH ,,berparit,50 sen,,1989,1984,1979,1971)(20 sen,,1987,1984,)(10 SEN,,1987,1983,1980)(5 SEN ,,1981,1976)Wang SINGAPORE((20 SEN,1972,)(10 SEN,,1978,,1971)Wang HONG KONG (Five dollars ,1984)(one dollars 1978)(Fifty Cents,1973),(THE COMMEMORATE THE CORONATION OF H.M QUEEN ELIZABERTH II, 2ND JUNE 1953) Kalau sesiapa berminat hubungi saya ke nombor 0135677207

      Reply
      1. Adrian

        semua org yg komen2 tu.. baik jangan jual duit siinlg lama kamu urg tu.kita sama2 simpan sampai 100 tahun.kita tapuk2 tu duit… biar bank negara bingung mana sudah tu duit lama2 tu.lepas tu biar dia org yang pelanyang mau tu duit.. harga mahal… ha….. baru la okey.. tahun 2012 semua duit kena tukar baru wang kertas & siinlg. fikir2kan lah…

        Reply
    1. Smars

      duit syiling untuk di jual.duit 50 sen 1967/1968(berlongkang) , seinrggit syiling tahun 1981(warna perak) , seinrggit ninth southeast asia games 1977 (warna perak), seinrggit 20 tahun merdeka 1957-1977 (warna perak) ,5 sen 1971king edward VII tahun 1903/1908 , Queen Victoria One Cent Straits tahun 1862 , Quenn victoria straits setelements tahun 1886 , George VI commissioners of currency malaya 1 cent tahun 1943(6 keping)/1945(2 keping) dan macam-macam lagi.harga boleh rundinghubungi 0176885424

      Reply
  1. Neftali

    As’salam…Saya pengumpul koelski syiling lama2 dlm pelbagai Tarikh..Dlm koelski sayaada segelintir saje yg kekurangan;1969-10sen1970-10sen/50sen1972-10sen/50sen1974-10sen/20sen/50sen1975-50sen1976-50sen1983-5sen/20sen1984-10sen/20sen1985-10sen/20sen1986-10sen/20sen1987-10sen1995-20sen1996-20sen1999-20sen2003-20sen2006-50senSsiapa ada mnyimpan syiling tersebut dan berminat untuk menjual,sila hubungi saya..harga mati RM200 setiap 1 keping..Saya-AdyCall-0133909800

    Reply
  2. sangilapi

    Ermmm….50 sen 1967/1968 terbelah ye 🙂
    Ini kalau geng tarik/sedut harta karun tau memang panjang leher dorang!

    *aku tak pasti tahunnya(50 sen terbelah ni),yang kaki tarik ni suka sebab masa pembuatan syiling tersebut ada peristiwa berdarah(kira digelar 50 sen berdarah)*

    Reply
  3. along

    aku ade 2 keping duit 50sen belah..tahun 1967 n 1969..harga boleh nego..duit rm2 tanda tangan Tan Sri Dato’ Ahmad bin Mohd Don
    dan rm 10 tanda tanga aishah..0129498179

    Reply
  4. SyamMz

    Salam..cuma berkongsi pendapat,harge duit syiling terbelah ni xde la mahal seperti yang disangka oleh tuan2 dan sbenarnya masih byk dijumpai di tangan2 collector,harga di mudah.my tu orang letak tanpa selidik dulu harganya…duit tandatangan aisyah juga tidak wujud,itu adalah tandangan gabenor Ali Abul Hassan yg disalah anggap sebagai tandatangan Aisyah…

    Reply
  5. SyamMz

    Cerita2 peristiwa syiling berdarah dan tarik duit juga adalah karut,sy juga seorang collector duit2 lama..jika anda nk beli atau menjual duit lama selidik dulu harganya,harga syiling terbelah dalam mudah.my sampai harga ribu2 dan cerita syiling berdarah tu cuma menjadi bahan ketawa collector2 syiling lama kerana harganya adalah jauh lebih murah di pasaran wang lama,belajar dahulu tentang duit lama barulah tidak tertipu/ditipu..cthnya saudara Neftali yang nk jual syiling tu sehingga 200 sekeping,harga sbenar adalah jauh lebiih murah,ada yang cuma rm1-2 ringgit sahaja…

    Reply
  6. ahmad

    Saya ada duti 10 sen tahuan 1971 untuk dijual RM5,000.00. Duit Syiling $1 tahun 1971-RM2800.00. Duit syiling tembaga empat segi 1 cent Tahun 1919-RM3,000.00 setiap satu. Harga boleh runding-017 8813400 berminat hubungi saya. T.Q

    Reply
  7. Wan

    Salaam

    Saya ada koleksi syiling 50sen tahun 1967, 1968 dan 1969 untuk dijual. Good condition. Jika berminat sila sms/call 0133188180. Terima kasih.

    Wan

    Reply
  8. ramli

    saya ada duit 50 sen tebelah tahun 1967,1968,1969, ada 66 keping tapi tak tau nak tolak kat ane. harga tau2 mcm tu je. berminat call

    ramli. 0148211976

    Reply
    1. Azhar Ahmad Nazri

      sy berminat nak beli syilling 1967, 1968 dan 1969. Berapa tuan nak jual setiap keping tersebut. emel kpd sy harga yang tuan tawarkan.

      Reply
  9. Nsdk

    Salam. Meriahnya cerita 50sen terbelah kat sini. Sebenarnya 50sen tahun 1967 dan 1968 yang tidak terbelah lagi mahal harganya dan tersangatlah rare . Tapi kalau dapat syiling 50sen 1969 yang tinggi grednya (UNC) boleh dapat ribu-riban. Syiling ini telah terjual melebihi RM 10,000 semasa lelongan di Singapura.

    Reply
  10. saiful bahari bin mohamed

    Assalamualaikum…tuan…sy ada 2 pcs syiling 50sen tahun 1967,68… Nk jual…0193178676..
    Saiful

    Reply
  11. Jack

    Hahahhah sakit perot aku gelak ni lah newbie duit yg kowang ckap aku boleh dapat gan harge 3rm sekeping jek kecuali duit syiling 50sen x tebelah harga skang 1k ke 2k itu pon kalu kondisi 100% solid xde calar or sompek senang cite mcm baru kuar bank ah.. Tu baru ade harge stakat duit bekarat baik simpan sdiri..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge