Tag Archives: bunga kebangsaan

Madah Tak Berhelah

Madah Berhelah nyanyian Ziana Zain. Lagu itu sudah terlalu kerap didengar di corong-corong radio sejak dari tahun 1992 lagi. Masa tu aku baru form 2. Lagu ni berjaya masuk final Juara Lagu pada tahun itu.
Tetapi kalau Madah Tak Berhelah pula adakah pernah korang dengar?
Hah! Di blog ini korang akan jumpa.
Mari kita sama-sama hayati bait-bait kata di bawah ini:

Muslimah…
Simpanlah cintamu biar masak ranum
Peliharalah martabatmu biar luka berdarah
Tiada tawar-menawar walau sepicing ciuman
Agar peribadimu wangi terangkat.

Muslimah…
Jadilah bunga kemboja walaupun tiada rupa
Tetapi wangi baunya
Jangan jadi seperti bunga raya
Rupanya cantik tetapi wanginya tiada. Continue reading

(1218)

Bunga Raya a.k.a Hibiscus Bukan Sekadar Bunga

Bunga Raya yang sedang kembang mekar tanpa wangi

Hari ini terlintas di kepala untuk menyentuh serba-sedikit tentang Bunga Raya. Apakah keistimewaan bunga raya ini? Aku pasti semua orang sedia maklum yang bunga raya adalah bunga kebangsaan negara kita Malaysia. Kenapa agaknya tidak dipilih bunga-bunga yang lain sebagai bunga kebangsaan? Sedangkan banyak lagi bunga yang lebih cantik dan berbau harum seperti bunga mawar, bunga melur, bunga kenanga dan sebagainya. Bunga raya langsung tidak mempunyai bau. Bunga tahi ayam pun ada bau :-).

Pada pengamatan aku, bunga raya bukanlah bunga yang popular pun. Sememangnya langsung tak tersenarai di dalam nama-nama jambangan bunga untuk dihadiahkan kepada awek ataupun isteri. Halaman rumah aku pun tidak ditanam pokok bunga raya ini. Nasib baik jiran di depan rumah aku yang berketurunan India ada menanam pokok bunga raya. Bolehlah aku tumpang ambil gambar bunga raya untuk aku masukkan dalam entri ini. Continue reading

(3875)