Category Archives: Kenangan Lalu

Aku, Basikal dan Daun Kapal Terbang

Fikiran ku buntu dek ketandusan mencari idea, entri apakah yang hendak dikongsikan di MY dot com pada hari ini? Kekadang ilham untuk menulis blog ini datangnya secara spontan. Ianya memang tidak boleh dipaksa-paksa sangat. Jika tidak memang boleh migraine kepala otak ni. Jadi andai kata idea atau pun ilham itu tiba-tiba datang, cepat-cepatlah buat catatan atau pun rekod pada mana-mana buku nota atau pun diari. Malah sekarang ni semuanya serba canggih. Ada smartphone, tablet, PDA dan seangkatan dengannya memudahkan untuk buat catatan. Jika berkesempatan untuk terus menaip di blog lagi bagus. Boleh terus publish entri itu. Tak pun paling tidak boleh simpan dulu sebagai draft untuk entri blog. Continue reading

(4496)

Reasons To Become An Engineer

 

Salam semua,

Hari ini aku tiba-tiba-teringat akan memori ketika menuntut ilmu di UiTM Shah Alam dulu. Sebagai salah seorang penuntut jurusan Engineering, sudah semestinya cita-cita pada ketika itu adalah untuk menjadi seorang Engineer atau bahasa Melayunya Jurutera. Pada masa itu, bermacam-macam jenis design t-shirt yang dijual untuk para penuntut jurusan Engineering. Ini adalah kerana sambutan kepada penjualan t-shirt yang berhubung kait dengan jurusan pengajian memang menggalakkan. Continue reading

(2028)

Buah Kemunting Menggamit Memori

Buah Kemunting

Lama sungguh rasenya aku tak makan buah kemunting ni. Aku sendiri pun sudah lupa bila last sekali aku jumpa dan dapat makan buah ni. Korang kenal ke tidak dengan buah kemunting ni? Kalau kenal, ce citer…ce citer… 🙂

Apabila bercerita tentang buah kemunting ni aku pasti akan teringat memori pada zaman kanak-kanak. Semasa kecil daripada umurku tadika sehinggalah darjah 4, aku tinggal dengan nenek aku di kampung. Maknanya aku bersekolah dan membesar di kampunglah. Continue reading

(895)