Tag Archives: Callsign

Masih Tercari-cari Callsign

Sudah setahun aku lulus RAE. Tapi sampai sekarang aku belum lagi mohon callsign.
Amenda sebenarnya callsign ni? Senang cerita callsign ni nama unik untuk seseorang pemegang lesen Radio Amatur. Callsign ini digunakan semasa di dalam perbualan menggunakan peralatan radio amatur.

Bukan tak nak mohon, tapi kesibukan kerja membuatkan proses untuk melengkapkan dan menghantar borang permohonan terbengkalai. Sebenarnya aku masih tercari-cari callsign untuk aku mohon.
Di dalam borang permohonan, diberikan 3 pilihan untuk callsign. Jadi di dalam benak fikiran aku, aku bercadang untuk memilih callsign-callsign ni:

1) 9W2YSR
2) 9W2YUS
3) 9W2MYW

Aku dah check kat web site SKMM, kesemua callsign di atas masih available. Jadi sebelum ada orang yang kebas baik aku mohon cepat-cepat. Kalau tidak terpaksalah cari callsign yang lain pulak.
Jika nak check callsign,boleh klik di sini > Check Callsign Continue reading (453)

Spotted Callsign of 9W2KVS

It was quite sometimes I’m not post the entries regarding the callsign spotted. Actually, when I was spotted of any callsign on the jalopy, I will automatically took out my camera and try to snap on the callsign. But sometime, I forgot to bring the camera and definitely I will miss out that moments. But I would tried to memorize the callsign as possible I can.

Callsign 9W2KVS Spotted Callsign of 9W2KVS

Spotted Callsign…9W2KVS

This callsign, 9W2KVS is actually has been spotted on 30/11/2013 at Taman Mounth Austin, JB. The callsign is also known as Apparatus Assignment (AA) in Amateur Radio. For this 9W2KVS, the pronounsation should be as Nine Whiskey Two Kilo Victor Sierra in Amateur Radio conversation. This callsign is belong to unknown person due to no data was found when I checked in the SKMM website. It probably the license has been expired and it would be considered that this callsign is available to anyone who wish to register their AA with this callsign.

To check the information of callsign in Malaysia, below link is very useful:

>> Check Callsign

Adios,73. (329)

Aku Dan Radio Amatur – Part 1

Terdetik hari ini untuk aku berkongsi dengan korang serba sedikit tentang bagaimana aku boleh terjebak dengan dunia Radio Amatur (RA) atau Ham Radio ni. Aku rasa elok jugak aku ceritakan benda ni kerana secara tidak langsung aku boleh jadikan rujukan untuk aku mengimbas kembali detik-detik perkenalan aku dengan RA ni. 246389 ham radio Aku Dan Radio Amatur   Part 1

Aku mula mengetahui tentang RA ni ketika menuntut di Intitut Teknologi Mara (ITM), Shah Alam atau lebih dikenali dengan UiTM (FYI:ITM diisytiharkan berstatus Universiti pada tahun 1999 iaitu ketika aku berada di tahun akhir pengajian Kejuruteraan Elektrik). Major subjek aku ketika itu adalah Electronics Communication. Ya, dalam subjek itu lah aku diperkenalkan dengan RA iaitu salah satu applikasi di dalam telekomunikasi. Teori tak berapa nak faham sangat time tu. Tetapi praktikal je yang seronok. Dapat belajar menggunakan alat-alat komunikasi. Paling best boleh pantau perbualan 2 hala di talian telefon. Kalau kena dengan tune dapat dengar couple yang tengah bergayut. Tersenyum sorang-sorang kalau aku ingat kembali kenangan itu. Korang sendiri boleh agak kan apa yang aku dengar.He he. Continue reading (850)

Keputusan Rasmi Peperiksaan Radio Amatur (RAE) 2012-2

Salam semua,

Setelah beberapa minggu menunggu akhirnya sampai jua surat keputusan rasmi RAE 2012-2 dari SKMM. Surat ini telah aku terima pada 20 Februari 2013. Kenapa aku tunggu sangat surat ni? Bukan aku sahaja malah semua calon yang telah menduduki peperiksaan Radio Amatur (RAE) pada 19 Disember 2012 yang lalu dan telah lulus dengan begayanya sangat-sangat menantikan surat rasmi ini. Sebab utamanya adalah untuk membuat permohonan Apparatus Assignment (AA) bagi mendapatkan sijil pengendali Radio Amatur Kelas B. Continue reading (1663)

Keputusan Peperiksaan Radio Amatur RAE 2012-2

Pagi tadi lebih kurang pukul 8.30 am aku terima SMS dari rakan saltmine yang bekerja shift malam, memberitahuku yang keputusan RAE 2012 siri ke-2 telah pun dikeluarkan. Dia bertanyakan tentang keputusan peperiksaan aku. Aku beritahu kepadanya yang aku belum check lagi. Terkejut juga aku bercampur berdebar-debar apabila diberitahu result RAE 2012-2 sudah boleh disemak di portal SKMM.

Keputusan RAE 2012 2 Keputusan Peperiksaan Radio Amatur RAE 2012 2

Continue reading

(584)