Category Archives: Kekeluargaan

Selamat Hari Lahir Puteri Kembar ke 13 Tahun

Mengenang kembali detik indah 13 tahun yang lalu.

Pada jam 5.37 am, lahirlah seorang puteri yang diberi nama Nur Dhia Danisha. Selang 6 minit kemudian lahirlah pula seorang lagi puteri yang diberi nama Nur Adini Darwisya.

Kelahiran secara normal puteri kembar ini dari rahim isteriku yang tercinta Masliza Mohamed adalah satu anugerah yang tak ternilai harganya. Suatu kelahiran diluar jangkaan. Ku sangka seorang rupanya dua orang 😊. Jutaan terima kasih atas pengorbanan yang tak terhingga sebagai seorang ibu.

Segala persiapan yang dibuat adalah untuk seorang bayi. Apabila kelahiran unexpected anak kembar ini keadaan menjadi sedikit kelam-kabut. Semua keperluan bayi harus didoublekan 😅.

Itulah serba sedikit yang dapat dikongsikan tentang kelahiran puteri kembar kami. Membesarkan mereka adalah satu pengalaman berharga yang bukan semua ibu bapa dapat mengecapinya.

Alhamdulillah… Dengan izin Allah kami dapat menjaga anugerahNya dengan sempurna.

Selamat hari lahir yang ke 13 tahun buat puteri kembar kami.

Semoga kalian cekal & tabah menempuh hari-hari yang mendatang.
Semoga dipermudahkan dalam segala hal, dimurahkan rezeki dan menjadi anak² yang solehah. In syaa Allah. Aminn…

(28)

Kenapa Sambut Hari Ibu?

Hari ini banyak betul update pasal sambutan Hari Ibu di media-media sosial seperti facebook, tweeter, instagram dan juga whatsapp. Ada yang beri ucapan. Ada yang mengirim gambar dan tak kurang juga yang tak buat apa-apa pun.

Ada juga yang berkongsi pendapat alim ulama tentang sambutan hari ibu ini. Ada yang kata haram menyambut hari ibu ni. Ada yang kata harus sambut dan ada juga yang tak kata apa-apa.

Persoalan sekarang, kenapa sambut hari ibu?

selamat hari ibu

Suber google image: Selamat Hari Ibu

Continue reading

(725)

Bercanda Di Batu Layar

Apa korang buat masa cuti Tahun Baru Cina?

Bagi korang yang rasa ‘berduit’ pasti panjang kaki korang kan? Kalau boleh satu Malaysia mahu pusing.

Aku…ermm…mengharapkan bulan jatuh ke riba, tetapi buah nyor pun belum tentu jatuh. Kenapa tahun ni tak macam tahun-tahun yang dulu? Apakah yang terjadi sebenarnya? Banyak sekali persoalan dan tanda-tanya berligar-ligar di benak fikiran ini.

Ahhh…korang pasti tak faham kan? Biarlah aku dan mereka yang memahami saja menelan kesengsaraan ini.

Cuti yang panjang sudah tiada ertinya lagi. Tetapi bak kata orang kampung aku, “life must go on…” . Jadi aku dan XYL aku bersetuju untuk bawa harmonics pergi picnic ke tempat feveret kitorang di Johor ni iaitu Sail Rock Beach. He he…rase macam kat Hawaii je. Padahal Pantai Batu Layar je. Continue reading

(2258)

Sekolah Bermula Untuk Tahun 2014

Sesi persekolahan untuk tahun 2014 telah bermula hari ini setelah lebih 1 bulan bercuti. Ibu bapa lah antara yang paling sibuk dalam melengkapkan serta menyediakan keperluan persekolahan anak-anak. Manakala anak-anak melonjak keriangan bukan kerana sekolah telah bermula tetapi kerana segala pakaian dan kelengkapan sekolah mereka telah ditukarkan dengan yang baru. Entah berapa kali duk try kasut baru sejak mula beli sehinggalah sekolah nak bukak.

Memang biasa tu, aku dulu pun macam tu jugak. Tak sabor nak tunjuk kat kengkawan beg sekolah ‘Ninja Turtle’ yang baru. Kasut sekolah ‘sinaran’ yang ada reflector kat bahagian belakang. Bersinar-sinar apabila terkena cahaya.

Danial pada hari pertama persekolahan 2014

Continue reading

(1636)

Selamat Hari Lahir Danial

Selamat menyambut hari ulang tahun kelahiran yang ke 9 tahun buat putera sulungku Akmal Danial. Dah besar anak teruna ku rupanya. Sudah darjah 3 dan dah boleh berkhatan agaknya ye cuti sekolah nanti.Hehe. Aku dulu berkhatan masa tingkatan 1. Korang pulak masa darjah berapa? Cer citer…

Seperti biasa macam tahun-tahun sebelumnya jugak, dan seperti kebiasaan pada hari lahir atau hari jadi, kek pasti akan menjadi sajian utama dan perkara pertama yang terlintas di kotak fikiran. Kek hari jadi kali ini XYL aku telah menempah dengan rakan sekerjanya. Kiranya home made lah dan aku rasa tak payahlah aku sebut nama orang yang buat kek tu kat sini. Tapi kalau korang nak tahu sangat aku bagi tahu je lah. Nama dia Kak Yan.
Continue reading

(2167)